Scroll to navigation

sane-epson(5) SANE: „Scanner Access Now Easy” sane-epson(5)

NUME

sane-epson - controlor SANE pentru scanerele EPSON

DESCRIERE

Biblioteca sane-epson implementează un controlor SANE (Scanner Access Now Easy) care oferă acces la scanerele plate Epson. Unele funcții ale acestui controlor ar trebui să fie considerate software de calitate beta! Cele mai multe funcții sunt stabile de mult timp, dar, desigur, o nouă dezvoltare nu poate și, adesea, nu va funcționa corect din prima zi. Vă rugăm să raportați orice comportament ciudat responsabilului de întreținere al controlorului.

În prezent, se știe că următoarele scanere funcționează cu acest controlor:

Model:                       Tip conexiune
---------------------------  ---------------------
GT-5000                      SCSI, paralel
GT-6000                      parallel
GT-6500                      SCSI (utilizează doar linia „scsi” din epson.conf)
ActionScanner II             SCSI, paralel
GT-7000                      SCSI
Perfection 636               SCSI
Perfection 636U              USB
Perfection 610               USB
Perfection 640               USB
Perfection 1200S             SCSI
Perfection 1200U             USB
Perfection 1240              USB, SCSI
Perfection 1640              USB, SCSI
Perfection 1650              USB
Perfection 1660              USB
Perfection 2400              USB
Perfection 2450              USB, IEEE-1394
Expression 636 / GT-9500     SCSI
Expression 1600              USB, SCSI, IEEE-1394
Expression 1680              USB, SCSI, IEEE-1394
CX-3200                      USB
CX-5200                      USB
și multe altele. Lista oficială se găsește pe situl web Sane.

Pentru alte scanere, software-ul poate funcționa sau nu. Vă rugăm să trimiteți un e-mail către autorul controlorului (khk@khk.net) pentru a raporta succese cu scanere care nu se află pe listă sau probleme cu scanere care sunt listate.

OPȚIUNI

Opțiunile pe care le suportă controlorul pot fi selectate fie prin opțiuni de linie de comandă pentru programe precum scanimage(1), fie prin elemente GUI în programe precum xscanimage(1) sau xsane(1).

Opțiunile valide ale liniei de comandă și sintaxa acestora pot fi listate utilizând:

scanimage --help -d epson

Nu toate dispozitivele acceptă toate opțiunile.

Opțiunea --mode selectează modul de funcționare de bază al scanerului. Alegerile valide sunt „Binary”, „Gray” și „Color”. Modul „Binary” este doar alb-negru, „Gray” va produce 256 de niveluri de gri sau mai mult, în funcție de scaner, iar „Color” înseamnă un mod de culoare pe 24 de biți sau mai mult, în funcție de scaner. Unele scanere utilizează în interior 36 de biți de culoare, însă interfața externă poate suporta doar 24 de biți.

Opțiunea --depth selectează adâncimea de biți pe care o utilizează scanerul. Această opțiune este disponibilă numai pentru scanerele care acceptă mai mult de o adâncime de biți. Scanerele mai vechi vor transfera întotdeauna imaginea în modul 8 biți. Scanerele mai noi permit selectarea a 8 biți, 12 sau 14 biți pentru fiecare canal de culoare. Pentru o scanare color, acest lucru înseamnă o adâncime efectivă a culorilor de 36 sau 42 de biți pe toate cele trei canale. Alegerile valabile depind de modelul de scaner.

Opțiunea --halftoning selectează modul care este utilizat în modul binar. Opțiunile valabile sunt „None (Niciunul)”, „Halftone A (Ton puternic)", „Halftone B (Ton suav)”, „Halftone C (Ecran rețea)”, „Dither A (4x4 Bayer)”, „Dither B (4x4 Spiral)”, „Dither C (4x4 Ecran rețea)”, „Dither D (8x4 Ecran rețea)”, „Text Enhanced Technology (Tehnologie de îmbunătățire a textului)”, „Download pattern A (Descărcare model A)” și „Download pattern B (Descărcare model B)”.

Opțiunea --dropout selectează așa-numita culoare de excludere. Opțiunile valabile sunt „None(niciuna)”, „Red (roșu)”, „Green (verde)” și „Blue (albastru)”. Valoarea implicită este „None”. Culoarea de excludere este utilizată pentru scanarea monocromă și selectează culoarea care nu este scanată. Aceasta poate fi utilizată, de exemplu, pentru a scana un original cu un fundal colorat.

Opțiunea --brightness controlează luminozitatea scanării. Opțiunile valide sunt valori întregi de la -3 la 3. Valoarea implicită este 0. Cu cât valoarea luminozității este mai mare, cu atât imaginea devine mai luminoasă. Dacă este selectat un tabel definit de utilizator pentru corecția gamma, parametrul de luminozitate nu este disponibil.

Opțiunea --sharpness stabilește claritatea datelor de imagine. Opțiunile valide sunt valori întregi de la -2 la 2, -2 însemnând „Defocus (defocalizare)”, -1 „Defocus slightly (defocalizare ușoară)”, 0 „Normal”, 1 „Sharpen slightly (intensificare ușoară)” și 2 „Sharpen (intensificare)”.

Opțiunea --gamma-correction controlează corecția gamma internă a scanerului. Opțiunile valide sunt „Default (implicită)”, „User defined (definită de utilizator)”, „High density printing (imprimare de înaltă densitate)” „Low density printing (imprimare de densitate redusă)” și „High contrast printing (imprimare cu contrast ridicat)”.

Opțiunea --color-correction controlează funcția internă de corecție a culorilor a scanerului. Opțiunile valabile sunt „No Correction (Fără corecție)”, „Impact-dot prints (Imprimante cu puncte de impact)”, „Thermal prints (Imprimante termice)”, „Ink-jet prints (Imprimante cu jet de cerneală)” și „CRT monitors (Monitoare CRT)”. Opțiunea implicită este „CRT monitors”.

Opțiunea de selecție --rezoluție selectează rezoluția pentru o scanare. Unele scannere EPSON vor scana în orice rezoluție între cea mai mică și cea mai mare valoare posibilă. Lista raportată de scaner poate fi afișată cu ajutorul parametrilor "--help -d epson" la scanimage(1).

Opțiunea --mirror controlează modul în care este scanată imaginea. Prin citirea datelor imaginii de la dreapta la stânga, imaginea este oglindită. Opțiunile valabile sunt „yes” și „no”. Opțiunea implicită este „no”.

Opțiunea --speed poate îmbunătăți viteza de scanare în modul monocrom. Opțiunile valide sunt „yes” (da) sau „no” (nu), opțiunea „yes” va accelera scanarea dacă această opțiune este acceptată.

Opțiunea --auto-area-segmentation activează segmentarea automată a zonei pentru scanările monocrome. Scanerul va încerca să determine care zone sunt text și care conțin imagini. Zonele cu imagini vor fi semitonalizate(semidecolorate), iar textul va fi îmbunătățit. Opțiunile valabile sunt „yes” (da) și „no” (nu). Opțiunea implicită este „yes”.

Opțiunea --gamma-table poate fi utilizată pentru a descărca un tabel gamma definit de utilizator. Opțiunea acceptă 256 de valori din intervalul 0-255. În modul color, această opțiune afectează în mod egal canalele roșu, verde și albastru.

Parametrul --red-gamma-table poate fi utilizat pentru a descărca un tabel gamma definit de utilizator pentru canalul roșu. Opțiunile valabile sunt aceleași ca și pentru opțiunea „--gamma-table”.

Parametrul --green-gamma-table poate fi utilizat pentru a descărca un tabel gamma definit de utilizator pentru canalul verde. Opțiunile valabile sunt aceleași ca și pentru opțiunea „--gamma-table”.

Parametrul --blue-gamma-table poate fi utilizat pentru a descărca un tabel gamma definit de utilizator pentru canalul albastru. Opțiunile valabile sunt aceleași ca și pentru opțiunea „--gamma-table”.

Coeficienții de corecție a culorilor --cct-1 --cct-2 --cct-3 ... --cct-9 vor instala coeficienții de corecție a culorilor pentru corecția culorilor definită de utilizator. Valorile sunt specificate ca numere întregi în intervalul -127..127.

Opțiunea --preview solicită o scanare de previzualizare. Programul de interfață selectează automat o rezoluție redusă. Opțiunile valabile sunt „yes” (da) și „no” (nu). Opțiunea implicită este „no”.

Opțiunea --preview-speed va crește viteza de scanare dacă scanerul acceptă această opțiune. Opțiunile valide sunt „yes” (da) și „no” (nu), valoarea implicită fiind „no”.

Opțiunile de geometrie -l -t -x -y controlează zona de scanare: -l stabilește coordonata x din stânga sus, -t coordonata y din stânga sus, -x selectează lățimea și -y înălțimea zonei de scanare. Toți parametrii sunt specificați în milimetri.

Opțiunea --quick-format permite utilizatorului să selecteze o zonă de scanare cu dimensiuni predefinite. Parametrii valabili sunt „CD”, „A5 portrait”, „A5 landscape”, „Letter”, „A4” și „max”. Valoarea implicită este „max”, care selectează cea mai mare zonă posibilă.

Opțiunea --sursă selectează sursa de scanare. Opțiunile valide depind de opțiunile instalate. Opțiunea implicită este „Flatbed”.

Opțiunea --auto-eject va ejecta o pagină după scanarea din alimentatorul de documente.

Opțiunea --film-type va selecta tipul de film pentru scanările cu unitatea de transparență. Această opțiune este activată numai dacă TPU este selectată ca sursă de scanare. Opțiunile valide sunt „Negative Film” (Film negativ) și „Positive Film” (Film pozitiv).

Opțiunea --focus-position selectează poziția de focalizare pentru toate scanările. Opțiunile valabile sunt „Focus 2,5 mm above glass” (Focalizare la 2,5 mm deasupra sticlei) și „Focus on glass” (Focalizare pe sticlă). Focalizarea pe punctul de 2,5 mm deasupra sticlei este necesară pentru scanările cu unitatea de transparențe, astfel încât scanerul să poată focaliza pe film dacă se utilizează unul dintre suporturile de film. Această opțiune este funcțională numai pentru scanerele selectate, toate celelalte scanere vor ignora această opțiune.

FIȘIER DE CONFIGURARE

Fișierul de configurare /etc/sane.d/epson3.conf specifică dispozitivele pe care le va folosi controlorul. Tipurile de conexiune posibile sunt:

Aceasta este valoarea implicită și, dacă nu se specifică nimic altceva, software-ul controlorului va deschide o anumită rută ca dispozitiv SCSI. Mai multe informații despre sintaxa valabilă pentru dispozitivele SCSI pot fi găsite în sane-scsi(5).
De obicei, scanerele SCSI sunt configurate cu o linie „scsi EPSON” în acest fișier. În unele cazuri, poate fi necesar să se utilizeze doar șirul „scsi” (de exemplu, pentru GT-6500).
Interfața paralelă poate fi configurată în două moduri: O valoare întreagă care începe la începutul unei linii va fi interpretată ca adresă IO a portului paralel. Pentru a face mai clar faptul că o adresă IO configurată este un port paralel, adresa portului poate fi precedată de șirul „PIO”. Conexiunea PIO nu utilizează un fișier de dispozitiv special în directorul „/dev”. Adresa IO poate fi specificată în modul hexazecimal (prefixată cu „0x”).
Un fișier de dispozitiv care este precedat de șirul „USB” este tratat ca un scaner conectat prin intermediul „Universal Serial Bus”. Fișierul de dispozitiv special corect trebuie creat înainte de a-l utiliza cu Sane. Consultați documentația USB pentru mai multe informații despre modul de configurare a subsistemului USB și a fișierelor de dispozitiv necesare.

FIȘIERE

/usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane/libsane-epson.a
Biblioteca statică care implementează acest controlor.
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane/libsane-epson.so
Biblioteca partajată care implementează acest controlor (prezentă pe sistemele care acceptă încărcare dinamică).

MEDIU

Dacă biblioteca a fost compilată cu suportul de depanare activat, această variabilă de mediu controlează nivelul de depanare pentru acest controlor. De exemplu, o valoare de 128 solicită imprimarea tuturor datelor de depanare. Nivelurile mai mici reduc volumul de informații.
Dacă biblioteca a fost compilată cu suportul de depanare activat, această variabilă de mediu controlează nivelul de depanare legat de SCSI pentru acest controlor. Este acceptată doar valoarea 2.
Aceasta permite înlocuirea funcției sau a nivelului de comandă pe care controlorul îl utilizează pentru a comunica cu scanerul. Nivelul de funcție pe care îl acceptă un scaner este determinat în timpul inițializării dispozitivului. În cazul în care controlorul nu recunoaște nivelul de funcție raportat de scaner, acesta va trece implicit la nivelul de funcție B3. Nivelurile funcționale valide sunt A1, A2, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, D1 și F5. Utilizați această caracteristică numai dacă știți ce faceți!

CONSULTAȚI ȘI

sane-scsi(5), scanimage(1), xscanimage(1), xsane(1)

ERORI

Niciuna :-) Cel puțin nu se cunoaște niciuna în prezent.

DISPOZITIVE NEACCEPTATE

Controlorulul poate fi utilizat cu scanere Epson care nu sunt încă incluse în lista de dispozitive acceptate. Un scaner care nu este recunoscut poate avea implicit nivelul de funcționare B3, ceea ce înseamnă că nu sunt accesibile toate funcțiile de care poate fi capabil scanerul.

Dacă scanerul nici măcar nu este recunoscut ca fiind un scaner Epson, probabil că numele dispozitivului raportat de scaner nu este în formatul corect. Vă rugăm să trimiteți aceste informații administratorului controlorului (adresa de e-mail se află în secțiunea AUTOR din această pagină man sau în fișierul AUTHORS din distribuția SANE).

Perfection 600, Perfection 650, Perfection 660, Perfection 1250 și Perfection 1260 nu sunt acceptate de acest controlor.

AUTOR

Pachetul este întreținut în mod activ de Karl Heinz Kremer (khk@khk.net). Software-ul se bazează pe lucrările lui Christian Bucher și Kazuhiro Sasayama.

TRADUCERE

Traducerea în limba română a acestui manual a fost făcută de Remus-Gabriel Chelu <remusgabriel.chelu@disroot.org>

Această traducere este documentație gratuită; citiți Licența publică generală GNU Versiunea 3 sau o versiune ulterioară cu privire la condiții privind drepturile de autor. NU se asumă NICIO RESPONSABILITATE.

Dacă găsiți erori în traducerea acestui manual, vă rugăm să trimiteți un e-mail la translation-team-ro@lists.sourceforge.net.

11 iulie 2008