Scroll to navigation

ALARM(2) Linux Programmeurs Handleiding ALARM(2)

NAAM

alarm - zet een wekker voor afgeven van een signaal

SAMENVATTING

#include <unistd.h>
unsigned int alarm(unsigned int seconden);

BESCHRIJVING

alarm() zorgt voor het afgeven van een SIGALRM aan het proces in seconden seconden.

Als seconden nul is wordt geen nieuw alarm gepland.

In elk geval wordt elk eerder gezet alarm() afgelast.

EIND WAARDE

alarm() geeft het aantal seconden dat een eerder gepland alarm nog heeft tot het af zal gaan, of nul als er geen eerder gepland alarm is.

VOLDOET AAN

POSIX.1-2001, POSIX.1-2008, SVr4, 4.3BSD.

OPMERKINGEN

alarm() en setitimer(2) delen hetzelfde uurwerk; aanroepen van de ene zal het gebruik van de anderverstoren.

Alarmen aangemaakt door alarm() blijven behouden langs execve(2) en worden niet geërfd door kinderen die werden gemaakt via fork(2).

sleep(3) kan geïmplementeerd zijn met gebruik van SIGALRM; mengen van de aanroepen alarm() en sleep() zijn een slecht idee.

"Scheduling" {tijd indeling} vertraging kan - zoals altijd - het uitvoeren van een programma vertragen voor een willekeurige hoeveelheid tijd.

ZIE OOK

gettimeofday(2), pause(2), select(2), setitimer(2), sigaction(2), signal(2), timer_create(2), timerfd_create(2), sleep(3), time(7)

COLOFON

Deze pagina is onderdeel van release 5.13 van het Linux man-pages-project. Een beschrijving van het project, informatie over het melden van bugs en de nieuwste versie van deze pagina zijn op https://www.kernel.org/doc/man-pages/ te vinden.

VERTALING

De Nederlandse vertaling van deze handleiding is geschreven door Jos Boersema <joshb@xs4all.nl>, Mario Blättermann <mario.blaettermann@gmail.com> en Luc Castermans <luc.castermans@gmail.com>

Deze vertaling is vrije documentatie; lees de GNU General Public License Version 3 of later over de Copyright-voorwaarden. Er is geen AANSPRAKELIJKHEID.

Indien U fouten in de vertaling van deze handleiding zou vinden, stuur een e-mail naar debian-l10n-dutch@lists.debian.org.

3 mei 2017 Linux